Avatar Raketman

De huidige bruggen over het Albertkanaal vormen een beperking voor de binnenscheepvaart. Met bijna 40 miljoen ton vervoerde goederen vormt het Albertkanaal de belangrijkste waterweg in Vlaanderen. Het verhogen van de brug en de verbreding van het Albertkanaal kadert binnen de opwaardering van het Albertkanaal.

De nieuwe boogbrug in Zutendaal ligt in de N730 (Bilzerweg) en verbindt Zutendaal met Munsterbilzen. Paul en Lieve (Facebook: Paul en Lieve) legden het hele bouwproces vast op foto!

Start van de afbraak van de Brug in Munsterbilzen
Start van de afbraak van de Brug in Munsterbilzen

Vannacht, 14 oktober is de afbraak van de brug begonnen. Een heel spektakel en heel wat kijklustigen.  Er komt een hoger stalen exemplaar met extra aandacht voor veiligheid en voor fietspaden. De nieuwe brug wordt op dezelfde locatie gebouwd. De werken zullen een 10-tal maanden in beslag nemen.

April 2019 Brug Munsterbilzen - Zutendaal
April 2019 Brug Munsterbilzen - Zutendaal
April 2019 Brug Munsterbilzen - Zutendaal
April 2019 Brug Munsterbilzen - Zutendaal
April 2019 Brug Munsterbilzen - Zutendaal

April 2019 - De eerste stappen van de heropbouw zijn begonnen. In juli zou de brug al terug open zijn. De voorbereidende werkzaamheden – verleggen nutsleidingen, rooien bomen en struiken - zijn uitgevoerd in het najaar van 2017. De eerste werkzaamheden voor de verhoging van de brug en de verbreding van het kanaal zijn eind november 2017 reeds gestart met het eerste deel van de verbreding van het Albertkanaal.

Werken aan de brug Bilzen-Zutendaal
Werken aan de brug Bilzen-Zutendaal
10 juni -

Het gaat snel vooruit, er wordt hard gewerkt.

Toeschouwers

Zonder toeschouwers en het nodige commentaar lukt het niet.

Zwaluwen brug Munsterbilzen

De zwaluwen hebben hun best plekje al uitgezocht en bouwen rustig mee. Bijzondere aandacht gaat naar de nestvoorzieningen van de zwaluw in overleg met Agentschap Natuur en Bos. Als er geen nestvoorzieningen mogelijk zijn voor vogels en vleermuizen, op de oude of nieuwe brug, zou men in de nabije omgeving een toren gebouwd hebben.

Fietsers brug Bilzen-Zutendaal

En dan mogen de fietser als eersten er over op 7 juni, nog wat voorzichtig, maar het kan. Er is genoeg over geklaagd nu, eindelijk is het zo ver en er wordt direct gebruik van gemaakt!

Te voet
Te voet

Vanaf het kanaal kun je nu te voet of met de fiets gemakkelijk tot boven. Voordien was dat een verschrikkelijk stijle helling en nu een stijlvolle trap en een veel gemakkelijkere weg.

Warmte

De laatste loodjes wegen het zwaarste, zeker in die hitte.

Brug Munsterbilzen opruimingswerken
Brug Munsterbilzen opruimingswerken

Nu nog alles opruimen.

Brug Munsterbilzen Klaar
#
#
#
#
#

Daar staat ze dan te pronken, klaar voor alle verkeer op 7 augustus!

De nieuwe brug heeft een totale overspanning van 128 m en een nuttige breedte van 15,60 m op het smalste punt. Het kanaal onder de brug wordt verbreed tot 86 meter.  De verhoging van de brug tot een doorvaarthoogte van 9.10 m maakt het mogelijk om binnenschepen met vier lagen containers veilig en vlot te laten varen. Op naar de volgende: Eigenbilzen

7  Punten
1
FinjaDeNinja

FinjaDeNinja Pupil — Level 17 Zegt:

Het heeft even geduurd, maar het resultaat mag er wezen... Heel mooi.

3 jaar geleden
2

Bilzen »