Hoe werkt het?

leesmee.com is een sociaal platform waarvan de inhoud — links, video's, afbeeldingen, tekstberichten — voortdurend door de community wordt goedgekeurd. Door te reageren en te stemmen komt the good stuff bovenaan de startpagina. De minder boeiende verhalen verdwijnen uit beeld.

Meehelpen aan dit initiatief?

Vind je dit wel wat en wel jij je steentje bijdragen? Kijk dan even hier.

Heb ik een account nodig?

Zonder profiel kun je je prima vermaken op Leesmee, maar er gaat pas echt een wereld voor je open als je actief deelneemt. Dat betekent dat je eerst een account aan moet maken. Geen zorgen, dit is zo snel en pijnloos als maar kan. Je kiest een gebruikersnaam en een wachtwoord. That's it! Nadat je op verzenden hebt geklikt, wordt je account aangemaakt en kun je beginnen met reageren, stemmen en delen. Je kan ook inloggen met je sociale media accounts zoals Facebook.

Als je inlogt, zie je op je home feed/startpagina alleen verhalen uit communities waar je lid van bent. Je hoeft dus niet door de berichten te scrollen die jou niet interesseren, maar je bent meteen op de hoogte van wat jij belangrijk vindt.

Wat is een community?

Een online community is een groep mensen met dezelfde interesse, overtuiging of ambitie die daarover communiceert op een daarvoor ingerichte ‘plek' op het internet. Een community kan algemeen zijn, zoals 'binnenlands nieuws', 'buitenlands nieuws', 'plaatjes' en 'boeken'. Maar op Leesmee kunnen net zo makkelijk communities ontstaan rondom specifieke onderwerpen. Wat dacht je van het gevoelsleven van insecten, nanotechnologie voor dummies, of alleenstaande vaders van een tweeling. De leden van een community bepalen welke verhalen populair worden en welke stilletjes uitdoven.

Hoe start ik een community?

Door in het menu naar 'community starten' te gaan, een goede naam voor die community te bedenken en een pakkende omschrijving te geven. Voilà, nu ben je eigenaar van je eigen plekje op leesmee.com. Als oprichter van een community bepaal jij de regels. Jij bent daarom ook de moderator van je eigen community. Als moderator heb je meer bevoegdheden dan de communityleden en kun je ongepaste bijdragen bewerken of verwijderen. Leesmee verwijdert zelf geen beledigingen of negatief commentaar.

Wat is een verhaal?

Een verhaal is een bericht dat je aan een community toevoegt. Wat een verhaal inhoudt kan variëren: een link naar een nieuwsbericht, een video, een foto, een infographic, een tweet, of een pin. Je hoeft uiteraard niet alleen te delen wat je elders op het web vindt. Je kunt in een community ook vragen stellen, je mening geven of een ervaring delen. It's up to you!

Verhalen toevoegen

Je bent wat aan het rondsurfen op allerlei verre uithoeken van het web. “Oh wat een leuke animatie, daar kunnen anderen vast ook mee lachen, even toevoegen aan Leesmee.” Ga dan in het menu van Leesmee naar ‘verhaal toevoegen' (of gebruik de bookmarklet), kopieer de link, kies de community waarvoor het verhaal interessant is, voeg eventueel een korte omschrijving toe en voilà. De standaardvelden (naar de bron) worden meteen voor je ingevuld.

Plaats je verhaal in een community waarin het relevant is. Nieuwsartikelen over de VS plaats je bijvoorbeeld in de community 'buitenlands nieuws'. Een foto van een katje in een hangmat plaats je in de community 'schattig'. Bedenk een creatieve, grappige of uitgesproken titel voor je verhaal, want dat trekt de aandacht. Probeer mensen te verleiden, prikkelen of overtuigen. ‘De 10 meest bizarre festivals ter wereld', nodigt meer uit om te lezen dan ‘Gentse Feesten'. Vinden anderen je verhaal leuk dan reageren ze erop, stemmen ze erop en verdien je punten. Word je verhaal populair, dan verschijnt het op de startpagina.

Punten verzamelen

Plaats opbouwende reacties, deel actuele links, stel relevante vragen en verzamel zo punten. Als iemand op jouw bericht liked, krijg je daar punten voor en haal je binnen de kortste keren een indrukwekkende score. Krijg je veel likes dan bouw je een serieuze reputatie op en gaan anderen al direct op zoek naar jouw berichten. Voor je het weet, ben je een echte influencer!

leesmee.com is een sociaal platform waarvan de inhoud — links, video's, afbeeldingen, tekstberichten — voortdurend door de community wordt goedgekeurd. Door te reageren en te stemmen komt the good stuff bovenaan de startpagina. De minder boeiende verhalen verdwijnen uit beeld.