Samenvatting: Ninefornews verwijst naar een Zweeds onderzoek uit 2014 waarin werd gevonden dat Zweedse vrouwen die weinig melk drinken minder vaak botbreuken oplopen dan vrouwen die veel melk drinken.De onderzoekers benadrukken in de conclusie van hun onderzoek dat je op basis van wat zij hebben gevonden niet kan zeggen dat melkconsumptie ook de oorzaak is van botbreuken. Joop van den Bergh, hoogleraar Botkwaliteit en Metabole Botaandoeningen aan het Maastricht UMC en VieCuri MC Venlo, legt uit dat als we het over melk en de botten hebben, we het eigenlijk over het calcium in melk hebben. "Van den Bergh legt uit dat als iemand meer calcium binnenkrijgt dan het lichaam nodig heeft, dit ook niet wordt opgenomen en dus weer verdwijnt uit je lichaam. Van den Bergh legt uit dat er inderdaad onderzoeken zijn waarin een verband is gevonden tussen melk en een verhoogde kans op botbreuken, maar op basis van deze onderzoeken is niet te zeggen of er sprake is van een oorzaak-gevolgrelatie. Als er voldoende calcium in je lichaam aanwezig is, neemt het extra calcium ook niet op en heeft het dus ook geen effect op de botsterkte.In een Zweeds onderzoek werd wel een verband gevonden tussen een hoge inname van melk en botbreuken, maar er zijn meerdere redenen waarom je op basis van dit onderzoek niet kan concluderen dat veel melk drinken voor zwakkere botten kan zorgen.We beoordelen de stelling 'Melk zorgt voor zwakkere botten' als onwaarschijnlijk.Heb jij een bericht of bewering gezien waarvan je de juistheid betwijfelt? nu.nl »

Reacties
marleen

marleen Level 14 zegt:

Er zijn heel wat andere voedingsmiddelen die ons calcium leveren : zalm, broccoli, noten, abrikoos, tofu... Tegenwoordig zijn er ook heel wat mensen met een lactose-intolerantie, zij verdragen geen zuivel en moeten dus naar alternatieven op zoek. Sommige studies beweren ook dat er teveel fosfor in melk zit, waardoor de calcium afgebroken wordt, anderen beweren dat melk voor baby's en kalfjes is en niet voor een volwassen mens. De gulden middenweg zal ook hier wel het beste zijn: zorgen voor grote afwisseling in onze voeding. Je kan altijd een botdichtheidstest laten doen en je voeding eventueel aanvullen met caciumtabletten.

6 maanden geleden
2
FinjaDeNinja

FinjaDeNinja Level 15 zegt:

Inderdaad, zorg gewoon dat je van alle vitamines en mineralen dagelijks voldoende binnenkrijgt! Volgens deze studie: https://www.bmj.com/content/349/bmj.g6015 (die overigens enkel over vrouwen gaat) is het de lactose en galactose in melk die ervoor kan zorgen dat de botten verzwakken. Maar enkel als je teveel drinkt. En ze melden ook dat er verder onderzoek moet gebeuren. Volgens deze studie: https://academic.oup.com/ajcn/article/89/5/1638S/4596954 komt osteoperose meer voor bij oudere mensen die veel zuivel consumeren. Laten we besluiten dat melk een bron van tal van vitamines is, maar drink het niet overmatig, wat voor alles van toepassing is! Een gevarieerd dieet is de sleutel tot gezondheid!

6 maanden geleden
4

Je reactie wordt toegevoegd 

Meer van Wetenschap »
Leesmee Logo

Maak gratis een account aan op Leesmee.

Zo kan je voten, reacties posten, verhalen toevoegen en communities starten.
Draag je steentje bij en help mee bepalen welk nieuws, plaatjes en video's waardig zijn!

Maak gratis account of