De Eerste Wet van Cruijff, elk voordeel heb z’n nadeel, blijkt ook te gelden in de genetica. Deze week maakten onderzoekers bekend dat een genmutat... volkskrant.nl »

Reacties
KiaraK

KiaraK Level 9 Aspirant Zegt:

Genen in ons lichaam zijn er niet zo maar. Ze hebben sowieso een functie. Eenzelfde gen kan ons inderdaad ziek maken, maar aan de andere kant hebben we zonder dat gen even goed kans op een andere ziekte. Het getuigt toch wel van weinig kennis dat men hier zomaar een gen knock-out zet en denkt geniaal te zijn. Deze tweeling is nu misschien wel immuun tegen HIV, maar ze hebben een veel grotere kans op encefalitis, waarbij de kans dat ze dit krijgen nog veel groter is. Ook is de behandeling hiervan veel minder vanzelfsprekend dan bij HIV. We kunnen HIV anno 2019 echt wel al vrij goed onder controle houden. Is de onderzoeker He nu trouwens niet van de aardbol verdwenen? En wat vinden jullie van genetische modificatie bij mensen?

3 maanden geleden
1
FinjaDeNinja

FinjaDeNinja Level 13 Veteraan Zegt:

Hij is in elk geval ontslagen aan de universiteit. Genetische manipulatie is het begin van het einde denk ik. Wat je krijgt is dat enkel rijke mensen dit soort behandelingen kan behalen, wat resulteert in een genetische onderklasse. Maakt de wereld nog meer verdeeld dan hij al is. Als genmanipulatie een basisrecht zou zijn... misschien dat we zo heel wat ellende de wereld uit kunnen helpen... maar dan nog, krijg je situaties zoals deze, waarbij de neveneffecten net zo bijster zijn als de voordelen

3 maanden geleden
3
KiaraK

KiaraK Level 9 Aspirant Zegt:

Ja, volledig terechte opmerking. Er bestaat nu al een enorme kloof tussen arm en rijk, en ik vermoed dat deze kloof eigenlijk laatste jaren alleen maar groter is geworden. Er is ook veel technologische vooruitgang die enkel de rijken kunnen betalen terwijl zij die het iets minder breed hebben, achterblijven. Sleutelen aan de genetica zou eigenlijk bijna impliceren dat armoede genetisch overerfbaar is. Dit is ergens nu ook wel al zo: als je in een arm milieu bent opgegroeid, is het ergens ook wel moeilijker om bepaalde zaken te bereiken. Ook heb je veel meer kans op bepaalde aandoeningen en ligt de levensverwachting in het algemeen zelfs lager. Maar effectief modificaties aanbrengen aan de genen van een toekomstig kindje, zou maken dat we streven naar een soort übermensch die perfect is qua uiterlijk en tegelijk waarschijnlijk zeer intelligent. Dan wil dat toch zeggen dat iedereen die dat niet is, ongeacht genetische modificatie of niet, per definitie arm is? Het sleutelen aan menselijke genen zou een verschuiving geven van wat de norm is. Het zou ook onze variabiliteit tussen de mensen binnen een bepaalde klasse (arm/rijk) enorm doen afnemen, terwijl de kloof alsmaar groter wordt. Dit is denk ik wat er zou gebeuren moesten we zelf 'designer' baby's gaan maken.

3 maanden geleden
6
J_dhn

J_dhn Level 7 Pupil Zegt:

Blijft een heel lastig onderwerp. Inderdaad zullen eerst alleen de rijken hiervan profiteren, waardoor er enorm veel onvrede ontstaat. Daarbij zijn we nog lang niet zo ver dat we de neveneffecten kunnen inschatten en voorkomen. Een waar houdt het op? De mens wil altijd meer en beter, maar als we zo aan onszelf gaan sleutelen, raken we onszelf dan niet kwijt?

3 maanden geleden
4
armalar64

armalar64 Level 12 Veteraan Zegt:

Dit wordt ook wel transhumanisme genoemd... Filosofische stroming waarbij men ervan uitgaat dat we in een post-Darwin tijdperk zullen belanden. M.a.w. een punt in de geschiedenis waarbij we onze evolutie zelf in handen hebben ipv. de natuur zijn gang te laten gaan. Voor een deel is dat al wel het geval lijkt me. Hier wiki artikel erover: https://nl.wikipedia.org/wiki/Transhumanisme

3 maanden geleden
3
marleen

marleen Level 13 Veteraan Zegt:

Daar kan ik me gedeeltelijk in vinden. Zeker als men om medische redenen kan ingrijpen. Zonder "mislukte" pogingen komen we niet verder.

3 weken geleden
3

Je reactie wordt toegevoegd... 

Meer van Wetenschap
Leesmee Logo

Maak gratis een account aan op Leesmee...

Zo kan je voten, reacties posten, verhalen toevoegen en communities starten.
Draag je steentje bij en help mee bepalen welk nieuws, plaatjes en video"s waardig zijn!

Maak gratis een account aan of