Indrukwekkende collectie
Update: Ik heb ook een Engelse versie van mijn post gemaakt, die kan je hier vinden:
Mechanical VS Membrane keyboard: The differences explainedMechanische toetsenborden zijn bij het brede publiek minder bekend. De gamer onder ons heeft er wellicht al van gehoord of is misschien zelfs trotse eigenaar van een mechanisch toetsenbord!
Ik heb er inmiddels 4 en ben van plan mijn collectie nog verder aan te vullen.
Maar waarom zou je nou kiezen voor een mechanisch toetsenbord als je al een perfect werkend toetsenbord voor je hebt liggen? In deze post licht ik toe wat er nou zo bijzonder is aan een mechanisch toetsenbord. Ik overloop ook de basisconcepten en de terminologie die in dit niche wereldje wordt gebruikt.
Oorsprong
Mechanische toetsenborden zijn geen nieuwe uitvinding. Sterker nog, de eerste computertoetsenborden waren mechanisch! IBM kwam in 1984 met een 'Model M' toetsenbord op de markt (als alternatief voor het Model F keyboard). Dit model gebruikt Buckling Spring switches (later meer over switches).
Typen op een model M toetsenbord klinkt zo:
Heerlijk toch?!
Dit toetsenbord heeft de laatste jaren een comeback gemaakt en wordt voor hoge prijzen online verkocht!
Onder gamers is het minder populair, omdat de switches die dit keyboard gebruikt repetitieve toetsaanslagen niet snel genoeg registreren.
Het beste keyboard allertijden? Reborn [Engelstalige video]Een mechanisch toetsenbord is duur qua fabricage. Om all-in PCs goedkoper te kunnen aanbieden werd naar een oplossing gezocht om goedkopere toetsenborden te fabriceren. Een toetsenbord met rubberen membraan (Rubber dome) om de toetsaanslagen te registreren bood de oplossing.
Echter, wegens de stijging in populariteit vind je tegenwoordig best wel goedkope mechanische toetsenborden.
Bij een 'gewoon' toetsenbord registreert een rubberen membraan onder de toetsen de toetsaanslagen. Een switch onder elke toets is robuuster en het voelt ook lekkerder aan om mee te werken. De feedback die je krijgt bij een mechanisch toetsenbord zorgt ervoor dat je de toets niet verder indrukt dan nodig.
Verder heb je ook het zogenaamde 'chiclet' of 'island style' keyboard: de toetsen zijn afgeronde vierkantjes. Deze toetsenborden werken ook met een membraan en zijn niet-mechanisch. Het toetsenbord van de Macbook is een voorbeeld hiervan.
De laatste jaren zijn mechanische toetsenborden opnieuw gestegen in populariteit. In eerste instantie onder gamers, die beter zouden kunnen presteren, maar nu ook bij niet-gamers en verzamelaars.
Mechanische toetsenborden zijn kwalitatief hoogstaand omdat elke toets een eigen mechanische switch (schakelsysteem) heeft om de toetsaanslag te registreren. De behuizing is over het algemeen ook steviger en gemaakt van robuust materiaal.
Elke toets bestaat uit een behuizing, een veer en een basis. Het is de weerstand van de veer die bepaalt hoe de toets klinkt en aanvoelt.
De meeste fabrikanten garanderen een switch levensduur van minimum 50 miljoen toetsaanslagen ( Razer belooft zelfs 60 miljoen toetsaanslagen), een veelvoud van de levensduur van een membraan toetsenbord (~ 10 miljoen toetsaanslagen). Een membraan toetsenbord kan je tevens niet repareren. Een mechanische switch (en keycap) is goedkoop en makkelijk te vervangen.
Verder hebben mechanische toetsenborden meestal 'N-key rollover' - wat wil zeggen dat je meerdere toetsen simultaan kan indrukken en registreren. Als je meer wil weten over N-key rollover, kijk dan even deze video van Linus Tech Tips (Engels):
N-key rollover uitgelegd [Engelstalige video]Hier is mijn collectie van mechanische toetsenborden:
Het toetsenbord met de verschillende kleuren leds is een Corsair K70 RGB, die ernaast is een Razer Black Widow. Onderaan een keyboard dat ik custom heb ontworpen (Bij Wasdkeyboards), en een DAS 4 ultimate, zonder keycap belettering.
Beschikbare formaten van mechanische toetsenborden
Mijn toetsenborden bevatten toetsen die je op een standaard toetsenbord ook terug vindt - 104 (VS), 105 (EU) of 108 toetsen (Japan). Heel wat mensen kiezen voor een kleiner formaat. Dit om ergonomische redenen (bv. minder afstand tot de computermuis), omdat sommige toetsen nou eenmaal overbodig zijn, of omdat het gewoon meer portable is.
90% mechanisch toetsenbord
Enkel de pijltjestoetsen zijn weggelaten. Het numpad is nog steeds aanwezig:
Voorbeelden van 90% toetsenborden:
- Laptoptoetsenborden
- Vortex Tab 90M
Tenkeyless (TKL) mechanisch toetsenbord (80%)
Een tenkeyless toetsenbord bevat gewoonlijk 87 toetsen en het numpad aan de rechterkant is weggelaten. Zo komt ie uit op ongeveer 80% van de grootte van een standaardgrootte toetsenbord. Gamers en ervaren typisten maken immers gebruik van de cijfers op de top row om cijfers te typen. Een numpad is vooral praktisch voor mensen die vaak met numerieke data werken.
Voorbeelden van TKL toetsenborden:
- Vortex Race 3 TKL
- Ducky One 2
- Leopold FC750R
70%-75% mechanisch toetsenbord
70%-75% toetsenborden zijn ook TKL en horizontaal ingekort maar beschikken nog steeds over de F1-F12 toetsen.
Voorbeelden van 75% toetsenborden:
- Vortexgear Race 3
60% mechanisch toetsenbord
Bij een 60% toetsenbord wordt weggelaten: pijltjes, home, insert, delete, end, pageup, pagedown, printscreen, scroll lock en pause.
Voorbeelden van 60% toetsenborden:
- Poker Mini
- Anne Pro 2
40% mechanisch toetsenbord
Een 40% toetsenbord laat zelfs de rij met cijfers weg. Het is uiterst compact en minimaal.
Voorbeelden van 40% toetsenborden:
- Vortex Core
- MagicForce 49
Ergonomisch mechanisch toetsenbord
Naast deze formaten heb je ook nog ergonomische toetsenborden zoals de Ergodox:
Switches
Maar genoeg over formaten. Belangrijker zijn de switches...
De toetsen op deze toetsenborden hebben elk hun eigen switch. Dit zijn bijvoorbeeld de switches van mijn DAS Keyboard:
Cherry MX blue blauwe switches geven een harde auditieve feedback. Je hoort een duidelijke (harde) klik. Blauwe switches zijn populair bij gamers, typisten en programmeurs. Mensen die veel typen dus. De klik geeft je genoeg feedback, zodat je de toets nooit verder indrukt dan nodig.
En deze van de Corsair K70:
Cherry MX Red Rode switches zijn lineair. Ze zijn gevoeliger dan blauwe switches, maar de klik is minder hoorbaar. Rode switches zijn handig wanneer snelle reacties noodzakelijk zijn, zoals bij fast-paced gaming.
De kleur bepaalt het type switch. Elk type switch voelt anders, gedraagt zich anders en klinkt anders. Rood en blauw zijn de meeste voorkomende types.
'Cherry' (Duits) is de meest bekende producent van switches, zij produceren al 30 jaar lang switches, gevolgd door Alps. Zij hebben de switchkleuren bepaald en andere fabricanten volgen deze conventie. Switches kunnen lineair, tactiel of clicky zijn. Combinaties zijn mogelijk, zoals 'clicky' en tactiel.
Lineaire switches bewegen recht naar beneden zonder tactiele feedback. Bij elk variant heb je tevens een bepaalde hoeveelheid kracht nodig om de toetsaanslag te registreren. MX rode switches hebben bijvoorbeeld 45gram drukkracht nodig. MX clear switches hebben 65gram nodig.
Tactiele switches geven wel feedback: je voelt aan dat een toetsaanslag registreert.
Clicky switches geven hoorbare feedback.
Naast rood en blauw, zijn volgende types populair:
Cherry MX bruin
Als je je niet kan vinden in de features van de rode en blauwe switches, dan ga je voor de bruine switches. Een compromis van rood en blauw. Ze zijn iets minder gevoelig dan rode switches, maar geven toch nog hoorbare feedback. Als je dus veel typt en gamed, dan is deze switch voor jou. Naast de Cherry versie van de bruine switch heb je nog bruine Gaterons, die weer net iets anders aanvoelen.
Cherry MX zwart
Zwarte switches zijn lineaire switches die ook vaak gebruikt worden door gamers, maar niet vaak door typisten.
Cherry MX groen
Groene switches zijn vergelijkbaar met blauwe switches, maar ze zijn zwaarder. Tactiel en clicky, met een nog sterkere hoorbare feedback dan de blauwe switches.
Verder heb je nog een aantal minder voorkomende switches
Cherry MX clear
Cherry MX clears zijn vergelijkbaar met de bruine switches. Ze voelen aan zoals een 'gewoon' toetsenbord met een rubberen membraan.
Cherry MX Roze
Ook wel 'silent red' genoemd. Een variant van de rode switch die iets stiller klinkt dankzij wat rubber in de switch.
Onlangs liet ik de blauwe switches in mijn DAS keyboard vervangen door deze silent reds:
Als je de volledige transformatie wil zien, hier is het album
Wil je ook aanpassing doen, contacteer dan even /u/maartenwut op Reddit. Hij biedt 'desoldering services' aan voor een schappelijk prijsje!
Cherry MX Speed Silver
Een verkorte versie van de rode switch.
Cherry MX wit
Vergelijkbaar met groene switches, maar net iets stiller.
Naast de MX switches bestaan er nog tal van klonen geproduceerd door andere fabrikanten. Voorbeelden: Matias Click, Zealio, Gateron, Switchmaster, Zorro, Kailh, Buckling spring (betekent: knikveer), Logitech Romer G...
Om te bepalen welk type switch bij jou past, kan je een switch test apparaatje gebruiken:
Macro toetsen, media toetsen en andere extraatjes
Gaming toetsenborden worden vaak geleverd met tal van macro knoppen en andere leuke extraatjes (Bijvoorbeeld het volume wiel op het DAS keyboard en de Corsair RGB modellen).
Hou je van leuke lichtjes in je keyboard, dan ga je voor een RGB keyboard. Sommige van dit soort keyboards hebben 1 kleur van leds (bv. Razer blackwidow, die enkel groene kleuren heeft), maar het merendeel biedt het volledige RGB spectrum, volledig programmeerbare per toets.
De software die meegeleverd wordt met zulke toetsenborden laat je toe deze knoppen te programmeren, specifiek naar jouw wensen. Je kan voor elke game een profiel aanmaken en de knoppen telkens andere functies geven.
De software bij bv. de Corsair K70 and K95 laten je zelfs toe om licht effecten te programmeren:
Keycaps
Misschien wel het allerleukst aan een mechanisch toetsenbord is de mogelijkheid om de keycaps te vervangen! (De toetsen zelf die je op de switches plaatst) De switches van verschillende fabrikanten gebruiken over het algemeen dezelfde structuur, dus keycaps kunnen eenvoudig vervangen worden. Je komt de meest ingenieuse combinaties tegen. Enkele voorbeelden:
Group buys
De echte fanatiekeling doet mee aan zogenaamde 'group buys' of groepsaankopen. Als je graag een volledige set van custom keycaps wil hebben ga je waarschijnlijk heel wat geld moeten neerleggen. Group buys bieden een oplossing. De persoon die een group buy organiseert, verzamelt geld van de geïnteresseerden en kan zo genoeg bij mekaar krijgen om een fabrikant te overhalen een 100% custom keycaps set te bouwen! Als je aan zulke group buys meedoet, hou er rekening mee dat het weken of maanden kan duren vooraleer er genoeg geld bij mekaar is en de set gebouwd is.
Als je wil meedoen aan een group buy, check dan regelmatig de Reddit community Mechanical keyboards, Geekhack.org, Deskthority, Keyclack, en de keyboard sectie op Massdrop
Verder kan je op Pimp my keyboard en Chinese websites zoals Ali Express ook best wat keycap sets vinden.
Een aantal typing tips [Update 27.05-2019]
Als je dan eindelijk de trotse bezitter bent van een mechanisch toetsenborden, dan ben je het jezelf verplicht om snelte leren touchtypen! Ik leerde touchtyping (10 vingers dus) pas toen ik mijn eerste mechboard had. Mijn WPM steeg van 60WPM naar 100+ WPM. Het DAS keyboard ultimate (zonder toetsbelettering is de brute force oplossing om het te leren!)
Enkele tips die me hierbij geholpen hebben:
- Zorg dat je ontspannen aan je bureau zit. Vooral de schouders en polsen goed ontspannen. Ellebogen onder een hoek van 90 graden houden en rug recht.
- Je scherm mag niet veel lager dan je hoofd staan. Je kijkhoek mag maximaal 10-15 graden omlaag zijn. Hou ook een vijftigtal cm afstand tot het scherm.
- Je scherm mag niet veel lager dan je hoofd staan. Je kijkhoek mag maximaal 10-15 graden omlaag zijn.
- Je vingers hou je lichtjes gekromd op de toetsen A-S-D-F en J-K-L-; (bij een QWERTY toetsenbord, de zogenaamde homerow). Duimen op de spatiebalk.
- Na elke toetsaanslag keer je terug naar de homerow.
- Shift steeds indrukken met je linker -of rechterpink.
- Gebruik typing websites zoals Typing.com en Typeracer.com - mijn favoriet is typeracer, hier kan je lekker racen met andere typisten. Je krijgt bovendien telkens een andere tekst voorgeschoteld, dus het gaat nooit vervelen! Er zijn ook Nederlandstalige teksten beschikbaar, maar in mindere mate dan Engelse teksten. Naar mijn ervaring helpt het zowel in het Engels als in het Nederlands te oefenen!
Edit: deze community zoekt nog een baasje! Wil jij beheerder worden van de community mechanische toetsenborden op leesmee.com? Laat het even weten hier in de reacties!
What's next?
Je begrijpt nu de basics van mechanische toetsenborden. Sommigen gaan echter verder dan dit en maken hun eigen toetsenborden van scratch. Je kan namelijk alle losse onderdelen online kopen in zogenaamde keyboard kits. Meer uitleg over het zelf bouwen van een mechanisch toetsenbord in de follow-up van dit artikel!
FinjaDeNinja Pupil — Level 17 Zegt:
Leuke eerste post! Duidelijk, maar vind wel dat je wat dieper in kan gaan op de verschillende type switches, want er zijn er nog een pak meer dan degene die je bespreekt
5 jaar geledenarmalar64 Pupil — Level 14 Zegt:
Interessant... Kan je de huidige prijzen ook vermelden? Ik vind het wel erg duur over het algemeen, voor een... toetsenbord...
5 jaar geledenmarleen Pupil — Level 17 Zegt:
Een leek op gebied van toetsenborden, maar toch boeiend te weten dat er zoveel verschillende bestaan.
5 jaar geledenMechwarrior Beginner — Level 7 Zegt:
Dank voor je reactie marleen. Het gaat hier enkel over mechanische toetsenborden waar de switches belangrijkst zijn... In standaard toetsenborden zijn ook heel wat verschillen maar die worden hier niet genoemd.
5 jaar geleden
Mechwarrior Beginner — Level 7 Zegt:
Dat Oxo dingetje ?
5 jaar geleden